Upload hier jouw deelname aan de maart challenge!
Vergeet niet om je naam in de bestandsnaam van je foto(‘ s) te vermelden!
JE MAG MAAR 1 FOTO UPLOADEN!
Wat zijn de challenges?
Elke maand hebben wij in 2024 een nieuwe challenge voor jou klaarstaan! Een challenge die jou creatief en technisch uitdaagt, om bij te leren en te groeien als fotograaf. Elke challenge is speciaal 0ntworpen om op een specifiek onderdeel van jouw fotografie te focussen en je grenzen te verleggen.
WAAROM?
We hebben allemaal die comfortzone: go-to poses, props en locaties die altijd werken en waar klanten altijd dolenthousiast over zijn. Daar is niets mis mee! Maar groeien, echt groeien als fotograaf, dat doen we als we net buiten die comfortzone stappen. Zo vaak zeggen we dat we eens iets nieuws willen proberen, maar heel vaak is het moeilijk om daar de tijd voor te vinden of het juiste moment.
NOT ANYMORE!
Dat is exact waarom we deze challenges voor jullie gecreëerd hebben. Of je de prijzen nu wil winnen of niet: je haalt er sowieso wat uit voor jezelf, dus doe gewoon mee!
HOE LEER IK HIER DAN IETS VAN?
Wees vooral niet bang dat we je aan je lot gaan overlaten: we’ve got you. Elke maand vragen we jullie via IG wat jullie struggles zijn met het onderwerp van deze maand en droppen we tips om jullie op weg te helpen! Nog nooit een double exposure gemaakt? Wij geven jullie een tutorial. Geen idee hoe blue hour te editten? Wij leggen het je uit!
WAT KAN JE WINNEN?
Natuurlijk valt er wel degelijk wat te winnen! Elke maand hebben we een leuke prijs voor jullie klaarstaan! Die kan bestaan uit coaching, een template of een ticket voor een masterclass of workshop!
Are you ready? Because we are!
Wil je meer weten over de voorbije challenges en de winnaars? Scroll dan snel verder!
De challenge van…
Maart
DE SCHADUW CHALLENGE
Licht en schaduwen, het zijn de basics van fotografie. Zonder licht, geen foto’s. Zonder schaduwen, geen licht. Ze gaan hand in hand. Wist je dat ik (Erin) ooit fotografie volgde aan de kunstacademie? Wel, het is te zeggen, het was kunstfotografie en het was eerder “hoe fotograferen we deze framboos op een artistieke manier” dan echt leren hoe je kon fotograferen (ik haakte af toen een van mijn docenten een dode duif op de parking geel wilde verven en dan wilde gaan fotograferen). Maar er is één ding, één zin die mij altijd is bijgebleven en die mij zo veel heeft bijgeleerd over fotografie uit die lessen: kijk niet naar het licht, kijk naar de schaduwen. Daarom is jullie challenge deze maand ook maak een foto waarbij schaduwen de hoofdrol spelen.
TIP 1: Kijk niet naar het licht, kijk naar de schaduwen.
Wat bedoelde mijn docent nu eigenlijk toen hij dit zei? Wel, er wordt ons altijd aangeleerd dat we naar het licht moeten kijken als we een foto maken (niet dat iemand ons ooit uitlegt wat dat betekent, maar bon). Dat klopt niet helemaal. Aan licht kan je niet heel veel zien, tenzij je met een lichtmeter begint te tellen (tenzij je iets van analoge fotografie kent, zegt dat je helemaal niets). Schaduwen vertellen echter veel meer. Schaduwen kunnen hard zijn of zacht, lang of kort, storend of juist verrijkend. Schaduwen kunnen je oog leiden naar waar jij wil, een foto minder druk maken of drukker. De tip is dus basically: kijk beter, observeer en leer. Schaduwen zijn er, je moet ze gewoon leren zien.
TIP 2: Shooten in hard licht
Coming soon.
TIP 3: Shooten met externe lichtbronnen
Coming soon.
De challenge van…
FEBRUARI
DE BLUE HOUR CHALLENGE
Golden hour, dat kennen we allemaal. De sun flares, gouden randjes en het magische licht: elke fotograaf heeft die al wel eens gebruik (love it or hate it, it’s true). Maar zodra die zon achter de horizon verdwenen is, zijn we al rap de eerste om onze camera weg te steken en naar huis te gaan. MAAR WAAROM? Dat half uurtje ná golden hour is minstens even magisch. Vaak denken we dat het te donker is om nog te fotograferen, dat onze camera dat niet aankan. Niets is minder waar! Daarom is de challenge van deze maand: maak een foto tijdens blue hour. That’s it! Of het nu een landschap is, je hond of een klant: dat maakt niet uit! Wij willen je gewoon uitdagen om de magie van blue hour te ontdekken!
TIP 1: Maak gebruik van een lichtbron
Licht is hetgeen dat ons het vaakst tegenhoudt om beelden te maken tijdens blue hour. Nochtans is dat echt geen probleem! Externe lichtbronnen gebruiken kan namelijk een extra fijne touch geven aan jouw beelden! Die lichtbron kan echt vanalles zijn: van lantaarns, tot kaarsen, RGB gekleurde lichtstaven of een flits. Alles kan. Wees vooral creatief en kies iets wat bij de vibe van jouw sessie past!
Om gezichten perfect te verlichten, kan je het best je lichtbron net iets hoger dan de onderkant van een gezicht houden. Dat geeft de meest flatterende schaduwen. Probeer zeker ook eens om je subject op een andere manier te belichten dan langs voor: niet elk deel van een gezicht of onderwerp moet steeds belicht zijn om een magisch gevoel te creëren!
TIP 2: Belichting
Het moeilijkste om juist te krijgen, is het correct positioneren van je subject, zéker als je geen externe lichtbron gebruikt. Veel fotografen zijn gewoon om tegenlicht te gebruiken, vooral bij golden hour. Bij blue hour is dat echter echt een no-go. Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk grain in je foto zit, moet je de kant die je wil fotograferen draaien naar de richting waar de zon is onder gegaan. In deze voorbeeldfoto is de zon juist ondergegaan recht tegenover de maan. Als fotograaf zet je je dus met je rug naar die richting, zodat het overgebleven licht nog mooi op je subject valt. Ook al is de zon onder, er is nog steeds heel erg veel resterend licht dat kan reflecteren! Als je in deze situatie tegenlicht gaat gebruiken, krijg je veel sneller en veel meer ruis in je beelden.
TIP 3: Embrace the colours
Tijdens golden hour willen we allemaal gaan voor die prachtige gouden, oranje gloed. Waarom dan niet hetzelfde doen voor blue hour? In tegenstelling tot golden hour, heeft blue hour niet één kleur. Blue hour kan blauw zijn, roze soms zelfs groen. Het belangrijkste is dat je die kleuren omarmt en niet probeert te zorgen dat die kleuren iets helemaal anders worden. Blue hour is geen golden hour, is geen standaard daglicht. Het belangrijkste is de huidtinten realistisch houden. Meestal is je standaard preset prima en moet je enkel de witbalans tweaken!
Commentaar van de jury @liesje.brockley.photo
“Ik vind het een super mooi beeld omdat het verhaal voor mij spreekt en beweegt zonder het overmatig gebruik van slow shutter. Het model is prachtig en spreekt alle vrouwen aan, ze is zelfzeker en benaderbaar, maar ook kwetsbaar. In deze foto is het licht ook mooi bewerkt, geen overmatig blue hour of golden hour, maar een mooie balans van realistische kleuren. Ik zou mezelf als model graag zien op deze foto!
De winnaar van februari!
De runners up:
Studio Coup de Foudre
Writing with Light